Alexia Leysen met Knaus

In 3500 pagina’s pende de Noor Knausgård zijn strijd met het leven neer. Los van schaamte en met de taal als instrument probeerde hij de banaliteit en beslotenheid van z’n kleine leven te overstijgen. Op zoek naar betekenis, ondanks alles. Het schrijven gaf z’n leven zin, maar ging uiteindelijk ten koste van zichzelf – en z’n naasten… In KNAUS ontrafelen Valentijn Dhaenens en Alexia Leysen een mens die zichzelf moet afvragen: Waarom heb ik dit gedaan? Met welk recht?

Als God dood is en de hemel leeg, stelt KNAUS de onmogelijke vragen over wat van waarde is in dit universum. We zien een man die tussen het oneindig grote en het oneindig kleine, tussen het verhevene en het banale, tussen de sterren en de luiers, zichzelf staande probeert te houden rond de vraag: ‘wie ben ik?’

Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren schrijft Alexia momenteel een theatertekst voor haar volgende voorstelling voorstelling KNAUS, naar het werk van de Noorse schrijver Knausgard. Voor het vooronderzoek en schrijven kreeg ze een werkplek in DE Nwe Tijd. Samen met Freek Vielen ontving ze in het najaar van 2017 geïnteresseerden in DeNweTijd voor een reeksje Knausgard-avonden onder de noemer: ‘Leesclub waarvoor je het boek niet gelezen hoeft te hebben (maar het mag wel)’.