Menu
09.12.18

Luister in het duister | onGEHOORzaam

Intieme luisternamiddag met risky audioverhalen over diverse vormen van protest

Luister in het duister | onGEHOORzaam

Radiomakers Maartje Duin (Grenzeloos Geluid) en Katharina Smets (In The Dark Belgium) selecteerden de mooiste dwarse verhalen uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten. Van verzet tegen het schoolsysteem in Nederland tot een bijna vergeten verhaal van een toonbeeld van een vrouw die Vlaanderen verliet.

Mensen verenigen zich in verzet, jongeren maken borden met slogans, iedereen roept, vechtend voor een recht. We gaan steeds vaker collectief de straat op, luid leuzen scanderend. Maar we delen onze gedachten ook in stilte, in emoticons via sociale media.

Charles Mingus – jazzlegende, icoon van de jaren ’60 en op zijn manier ongehoorzaam – inspireerde Anke Verschueren voor een ode in de vorm van een audioverhaal dat ze maakte naar aanleiding van de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Jennifer Pettersson is moeder van twee jonge kinderen en komt in haar podcast Opgejaagd in verzet tegen het schoolsysteem in Nederland. Journalist Keltoum Belorf onderzoekt een bijna vergeten verhaal van een vrouw die Vlaanderen verliet uit idealisme. Journalistencollectief Bureau Boven reist samen met Iron Curtain Project Europa rond, van oost naar west, op zoek naar allerlei vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid. En in zijn eigenzinnige podcast ‘Niks was minder waar’ vertelt kunstenaar/muzikant Bert Scholten over volkshelden, mensen die in opstand komen – soms zonder dat ze dat zelf willen.

Te beluisteren op 9 december 2018 van 16.00 tot 18.00 in De Nwe Tijd. Tickets zijn via deze link te reserveren.