Luister in het duister | onGEHOORzaam

Intieme luisternamiddag met risky audioverhalen over diverse vormen van protest

Radiomakers Maartje Duin (Grenzeloos Geluid) en Katharina Smets (In The Dark Belgium) selecteerden de mooiste dwarse verhalen uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten. Van verzet tegen het schoolsysteem in Nederland tot een bijna vergeten verhaal van een toonbeeld van een vrouw die Vlaanderen verliet.

Mensen verenigen zich in verzet, jongeren maken borden met slogans, iedereen roept, vechtend voor een recht. We gaan steeds vaker collectief de straat op, luid leuzen scanderend. Maar we delen onze gedachten ook in stilte, in emoticons via sociale media.

Charles Mingus – jazzlegende, icoon van de jaren ’60 en op zijn manier ongehoorzaam – inspireerde Anke Verschueren voor een ode in de vorm van een audioverhaal dat ze maakte naar aanleiding van de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. De Britse Hana Walker-Brown vertelt het bevreemdende verhaal van liefde gemanipuleerd door undercoveragenten. Jennifer Pettersson is moeder van twee jonge kinderen en komt in haar podcast Opgejaagd in verzet tegen het schoolsysteem in Nederland. Journalistencollectief Bureau Boven reist samen met Iron Curtain Project Europa rond, van oost naar west, op zoek naar allerlei vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid. En de Canadese producer Aliya Pabani maakt speciaal voor deze luisternamiddag een nieuw stuk over de internering van haar vrienden tijdens de G20 betoging in Toronto: een mengeling van stemmen, re-enactment en muziek geïnspireerd door gevangenschap.

Te beluisteren op 9 december 2018 van 16.00 tot 18.00 in De Nwe Tijd. Tickets zijn via deze link te reserveren.