Smoke

SKaGeN, De Roovers en De Nieuwe Tijd slaan de handen in elkaar voor een eigentijdse versie van de Paul Auster klassieker Smoke. Zes acteurs, een knap maar oersimpel decor en een berg goesting om elkaar op het podium tegen te komen, beloven een spetterende voorstelling.

Een zwarte jongen verandert van identiteit en zoekt onderdak bij Paul, een aan lager wal geraakte romanschrijver. Deze jongen zoekt en vindt zijn natuurlijke vader, maar hoe moet het nu verder?

Paul stapt binnen bij Auggie, de eigenaar van de sigarenwinkel uit Brooklyn, New York. Al 14 jaar lang neemt Auggie elke dag een foto; op hetzelfde uur, voor zijn winkel. Hij nodigt Paul uit om door de fotomappen te bladeren. Ze zijn allemaal dezelfde concludeert hij. Dan ziet Paul zijn eigen vrouw op meerdere foto’s. Ook op de dag van haar dood. Sinds zijn vrouw op straat vermoord werd, krijgt Paul geen letter meer op papier, maar dat lijkt nu te gaan veranderen.

Het toeval heeft ook voor Auggie iets in petto. Zijn vrouw keert na jarenlange afwezigheid terug en vertelt hem dat ze samen een dochter hebben en dat die nu hulp nodig heeft …

Net als de rook van een sigaar, dartelt, draait en zweeft Smoke langsheen de levens van de verschillende personages, verbindt ze of hervindt ze en laat ze dan weer los, herboren door de zachte hand van het toeval.

foto: Stef Stessel