Voorgelezen: Schrijfinjectie

Bart van den Donker | Ellis Meeusen & Pleun van Engelen | Lars Koning | Mitch Van Landeghem | Shabnam Baqhiri

(c)sharon-mccutcheon

Vijf schrijvers kregen steun van Monty en De Nwe Tijd om een nieuwe theatertekst te schrijven. De Leesclub leest ze in primeur aan u voor.

In november 2020 lanceerde Monty een oproep aan toneelschrijvers. Als injectie in het schrijflandschap werden drie schrijfenveloppen van €2.500 verdeeld aan jonge, onafhankelijke schrijvers die niet onder de vleugels van een organisatie konden schuilen. De Nwe Tijd sprong op de kar en voegde nog twee enveloppen toe aan deze schrijfinjectie.

82 inzenders stuurden ons hun idee voor een nieuwe theatertekst. Dat is hartverwarmend veel creativiteit. Maar het is ook een teken aan de wand. Kunstenaars, theatermakers en schrijvers zijn de eersten die niet meer aan de bak komen als de theaters hun deuren sluiten. Hun situatie is precair. Steun aan jonge kunstenaars en schrijvers is broodnodig.

Bart van den Donker schreef De wolf en de raaf
Ellis Meeusen & Pleun van Engelen schreven Eerst
Lars Koning schreef Eeuwige verwonderaar
Mitch Van Landeghem schreef Eindelijk
Shabnam Baqhiri schreef Snijden

In het bijzijn van de schrijvers zal De Leesclub de nieuwe teksten voor de eerste maal lezen. De Leesclub is een groep theatermakers, acteurs en schrijvers met als doel ‘Samen Toneel Lezen’. Fysiek of online, al lezend of al luisterend, iedereen kan deelnemen om zich onder te dompelen in de immense rijkdom aan theaterteksten.

 

Over de schrijvers

Bart van den Donker (1990) studeerde in 2016 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Sindsdien is hij toneelschrijver en acteur.

Ellis Meeusen (1993) en Pleun van Engelen (1992) studeren beiden aan LUCA drama in Leuven en opereren als schrijfduo.

Lars Koning (1993) studeerde vorig jaar af als dramaschrijver aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij schrijft toneelstukken en filmscenario’s.

Mitch Van Landeghem (1996) studeerde vorig jaar af aan het KASK in Gent. Hij is theatermaker, acteur en schrijver.

Shabnam Baqhiri (1996) studeert aan de schrijfopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze schrijft toneel, korte verhalen en poëzie.